Зрошувальна система потребує додаткових коштів для збереження врожаю 11.07.2018р

Зрошувальна система потребує додаткових коштів для збереження врожаю 11.07.2018р

11.07.2018 Автор buvrzp

На базі племзаводу «Степний», що у Кам’янсько-Дніпровському районі, відбулася виїзна нарада з питань моніторингу ходу поливної кампанії на першому зональному каналі Північно-Рогачинської зрошувальної системи.

У нараді взяли участь заступник голови облдержадміністрації Олександр Бабанін, директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Поляков, начальник Запорізького обласного управління водних ресурсів Володимир Шляховчук, представники райдержадміністрації та керівники господарств.

Територія Запорізької області розташована в зоні недостатнього та нестійкого зволоження. Кожні шість-вісім років із 10 оцінюються як сухі та посушливі. Площа сухої та дуже сухої зони за останні 10 років зросла на 7%. Висока температура повітря — від 35°С до 40°С та практично відсутність протягом 90 днів весняно-літнього періоду будь-яких суттєвих опадів спостерігалися і в цьому році. Природна родючість ґрунтів у Запорізькій області у поєднанні з сучасними технологіями може дати високі врожаї. Проте ні сучасні технології, ні новітні сорти гібридів не забезпечують ефективне рослинництво, коли бракує головного джерела життя – води. Отже, продовольче та ресурсне забезпечення, а відповідно і продовольча безпека значною мірою залежать від наявності, стану та ефективності використання зрошуваних земель, які займають 12% ріллі в області. Подальше використання зрошуваних земель можливе лише завдяки залученню коштів з різних джерел фінансування, — зазначив заступник голови облдержадміністрації Олександр Бабанін.

Директор племзаводу «Степний» Анатолій Волков ознайомив присутніх з ходом поливної кампанії у господарстві та проблемами подальшого використання зонального каналу Північно-Рогачинської зрошувальної системи.

Начальник обласного управління водних ресурсів Володимир Шляховчук поінформував про стан експлуатації інженерної інфраструктури зрошувальної системи. Так, зональний канал Північно-Рогачинської зрошувальної системи побудований та введений в експлуатацію з 1974 по 1977 р.р. В останні роки спостерігається бурхливе зростання водоростей та замулення каналу, що погіршує його пропускну спроможність. Управлінням каналів Північно-Рогачинської зрошувальної системи постійно проводяться ремонтно-доглядові роботи, а саме: земляні роботи, очищення від мулу, вирубування чагарника, обкошування каналу, бетонні роботи тощо. Проте цих заходів недостатньо. Для забезпечення надійної роботи і своєчасної та в повному обсязі подачі води водокористувачам необхідно додатково виділити кошти з обласного бюджету. Зокрема, близько 1 млн. грн. — на проведення робіт з очищення від мулу і рослинності та відновлення захисного шару в підводній частині залізобетонного облицювання каналу.

За підсумками наради прийнято рішення додатково опрацювати можливість виділення коштів, необхідних для забезпечення надійної роботи каналу, з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища або з інших джерел.