Засідання Міжвідомчої комісії по встановленню режимів роботи водосховищ комплексного призначення у районі басейну річок Приазов’я на весняно-літній період 2021 року

Засідання Міжвідомчої комісії по встановленню режимів роботи водосховищ комплексного призначення у районі басейну річок Приазов’я на весняно-літній період 2021 року

18.03.2021 Автор buvrzp

17 березня 2021 року відбулося в online режимі засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи водосховищ комплексного призначення та водогосподарських систем у районі басейну річок Приазов’я на весняно-літній період 2021 року.

Про якісний стан поверхневих водних об’єктів басейну річок Приазов’я в межах Запорізької та Донецької областей (за даними державного моніторингу) проінформувала виконуюча обов’язки заступника начальника БУВР річок Приазов’я (заступник Голови Міжвідомчої комісії) Інна Рибалко.

З пропозиціями щодо режимів роботи водосховищ комплексного призначення на весняно-літній період 2021 року виступили представники Сіверсько-Донецького басейнового управління водних ресурсів, КП «Бердянськводоканал» та Маріупольського РВУ КП «Компанія «Вода Донбасу».

Всі представники зацікавлених організацій приймали активну участь у обговорені режимів роботи водосховищ комплексного призначення басейну річок Приазов’я.

Внаслідок  відсутності  основного  чинника  водопілля – снігозапасів,  на  річках  Приазов’я  весняна  повінь  не  спостерігатиметься,  загальний  ріст  рівнів  води  на  0,3 – 0,5 м  можливий  лише  за  рахунок  випадіння  дощів. Гідрологічний режим водних об’єктів у весняно-літній період буде  визначатися, перш за все, кількістю рідких опадів, їх інтенсивністю  випадіння  та температурним режимом.

Основним і першочерговим завданням у весняно-літній період є наповнення водосховищ до максимально можливих об’ємів для створення достатніх запасів води з метою забезпечення сталого функціонування водогосподарського комплексу в маловодний період 2021 року.

Наповнення водосховищ (станом на 17.03.2021 року) становить: Бердянське – 9,57 млн. м3 (59 %), Старо-Кримське – 38,45 млн. м3 (96%), Павлопільське – 45,88 млн. м3 (71,5 %).

Міжвідомча комісія, обговоривши пропозиції учасників заходу та врахувавши гідрологічний прогноз на весняно-літній період 2021 року, гідрометеорологічну і водогосподарську обстановки у басейні річок Приазов’я узгодила оптимальні режими роботи водосховищ комплексного призначення та водогосподарських систем у районі басейну річок Приазов’я на весняно-літній період 2021 року.

Щодо режиму роботи Старо-Кримського водосховища, то комісією  узгоджено, що водосховище працює скидними витратами не нижче екологічних (0,1 м3/с) з метою наповнення до максимально можливих відміток для сталої подачі води на м. Маріуполь.

Узгоджено питання по Павлопільському водосховищу — працює скидними витратами у нижній б’єф не менше 4 м3/с з метою наповнення до максимально можливих відміток та забезпечення сталої роботи нижче розташованих поверхневих руслових водозаборів. Стосовно Бердянського водосховища — працює на притокових витратах, відповідно до потреб водокористувачів м. Бердянськ.