Всесвітній день водно-болотних угідь

Всесвітній день водно-болотних угідь

02.02.2021 Автор buvrzp

Щороку 2 лютого країни світу, у тому числі Україна, відзначають Всесвітній день водно-болотних угідь, мета якого звернути увагу громадськості різних країн світу на цінність водно-болотних угідь, цінних для збереження біологічного різноманіття та забезпечення існування людини.

          Водно-болотні угіддя мають велике екологічне значення як місця перебування двох третин усіх видів тваринного і рослинного світу. З водно-болотними угіддями в першу чергу екологічно пов’язані водоплавні птахи, що потребують захисту, адже велика кількість водно-болотних угідь розташовані на територіях декількох держав і їх деградація та зникнення будуть мати глобальний характер.

          На території Запорізької області розташовано п’ять  водно-болотних угідь міжнародного значення:  «Молочний лиман», «Коса Обіточна та затока Обіточна», «Гирло р. Берди, коса Бердянська та затока Бердянська», «Архіпелаг Великі і Малі Кучугури» та «Заплава Сім Маяків». Загальна площа їх складає 36014,25 га.

          У межах територій водно-болотних угідь розташовані  об’єкти природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, а саме:  заказники «Коса Обіточна», «Молочний лиман», «Заплава р. Берда», «Великі та Малі Кучугури», Приазовський НПП, НПП «Великий Луг».

          Кожен з нас може внести свій невеликий внесок у охорону водно-болотних угідь. Це дуже просто. Це не вимагає грошей або багато часу. Головна ідея — «не нашкодь»!

  • не забруднюйте водойму, біля якого ви живете;
  • не засмічуйте берег, на якому ви відпочиваєте;
  • не оріть свій город до урізу води, залишайте прибережні водоохоронні смуги;
  • висаджуйте ліс у прибережній зоні;
  • вивчайте свою водойму і діліться своїми знаннями з дітьми, оточуючими.