Застосування мобільного ізоляційного комплексу по відновленню меліоративних мереж Запорізької області.

фото

За останні роки експлуатації сталеві трубопроводи все частіше виходять із ладу внаслідок інтенсивної корозії металу. Особливо, на ділянках мереж, де траси проходять в балочних пониженнях з агресивними високомінералізованими ґрунтовими водами, поблизу або на перетині ліній електромереж, а також біля насосних станцій з інтенсивною дією блукаючих струмів.

У світовій практиці з метою збільшення терміну служби сталевих трубопроводів більш як 50 років, широко застосовується цементно-піщана ізоляція.

Досвід показав, що після ремонту десятки років труби працюють надійно, а вартість робіт на порядок дешевша в порівнянні з заміною на нові труби.

фото

У Запорізькому облводресурсів з 1997 року почали використовувати мобільний ізоляційний комплекс для очищення й облицювання цементно-піщаним розчином внутрішньої поверхні сталевих трубопроводів у польових умовах безтраншейним методом. З врахуванням польових умов експлуатації та необхідності відновлення колекторів насосних станцій Якимівське МУВГ модернізувало та додатково обладнало мобільний комплекс МКІ-140М.

Роботи з очищення і нанесення захисного покриття на внутрішню поверхню трубопроводу у польових умовах здійснюються у два етапи — підготовчий та основний — при нижньому значенні температури навколишнього повітря не нижче плюс 5°С.

фото

Підготовчий етап включає роботи, пов’язані з підготуванням трубопроводу для виконання основних робіт (визначення місць влаштування люків, обладнання під’їзних шляхів і площадок для встановлення комплексу, влаштування котлованів у місцях вирізання люків, вирізання люків, підготування комплексу до очищення та ізоляції, та інш.).

фото

Основний етап містить у собі (приготування розчину і його подача по розчин оводу на облицювальну головку, нанесення цементно-піщаного розчину на внутрішню поверхню трубопроводу, по завершенні робіт промивання облицювальної головки, заварка люків, гідростатичний іспит, зворотне засипання котлованів

Ця робота досить складна, адже у трубах немало так званих «їжаків», тобто слідів попередніх ремонтів, які ускладнюють використання комплексу. Зварювальнику часто доводиться ремонтувати труби зсередини, якщо у них є значні пошкодження, а також зрізати згадані «їжаки», що заважають очищенню від іржі та нанесенню шару ізоляції.

Завдяки такому методу Якимівське МУВГ у 2006 році відновили 739 м трубопроводів, у т.ч. 450 м внутрігосподарських мереж. Впевнившись, що комплекс працює надійно, більшість керівників господарств почали замовляти послуги.

Для підтримки сільгоспвиробників на сесії Якимівської райради при затвердженні районного бюджету на 2007 рік передбачено виділення коштів у сумі 140 тис. гри. на ремонт внутрігосподарської мережі та дощувальних машин.

фото

Фахівцями Якимівського МУВГ була розроблена і широко впроваджується технологія відновлення напірних колекторів насосних станцій, методом нанесення цементно-піщаної ізоляції. Цей метод містить у собі послідовність виконання робіт і виготовлення необхідних пристосувань для обробки труб — діаметром 300 — 350 мм невеликою довжиною.

Даний метод відновлення напірного колектора добре зарекомендував себе на тих насосних станціях, на яких глибина залягання колектора більше 2,5 м. Для очищення трубопроводу діаметром 350 мм розроблені спеціальні очисні поршні і система поворотних блоків для забезпечення подачі троса і шланга в потрібному напрямку. Цей метод відновлення колектора дозволяє проводити роботи без демонтажу труб, що значно скорочує час на проведення ремонтних робіт, а також якщо врахувати, що для відновлення колектора використовується пісок і цемент, а не дорогі металеві труби, то очевидна реальна економія коштів. Завдяки цьому методу відновлені колектори на НС 1Р-8. 7Р-9, 5Р-8, 1Р-9 Каховської зрошувальної системи.

фото

Для збільшення надійності і терміну експлуатації відновлених трубопроводів, а також для застосування методу в умовах агресивного середовища фахівцями розроблюється технологія застосування латексної добавки «Адипласт» торгової марки «Ізотаї». Дана добавка підвищує еластичність суміші, запобігає усадці й утворенню тріщин, підвищує стійкість до стирання, робить розчин водонепроникний і стійкий хімічним речовинам. Необхідно відзначити, що при усіх своїх достоїнствах застосування добавки вартість робіт збільшується невідчутно.

Даний мобільний комплекс добре зарекомендував себе не тільки при відновленні трубопроводів, а і при застіночному ін’єктуванні, для зміцнення укосів і споруд, демонтаж яких неможливий для проведення ремонтних робіт.

Для проведення даного виду робіт була розроблена спеціальна насадка для подачі цементно-піщаного розчину за залізобетонні стінки ГТС.

фото

Цей метод застосовувався в Якимівському МУВГ для зміцнення укосів і запобігання течі на трубчастому акведуку каналу Р-8 Каховської зрошувальної системи.

Перед проведенням робіт, попередньо в обстежених місцях на вхідному і вихідному оголовках були пробурені отвори, через які здійснювалось нагнітання цементно-піщаного розчину під тиском 10 — 12 атмосфер.

На цьому можливості мобільного комплексу не обмежуються і фахівці Запорізького облводресурсів знайдуть йому застосування й в інших сферах діяльності.