Семінар на тему «Аналіз проведення поливного сезону 2015 року, ведення моніторингу довкілля й реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру в систему підвідомчих організацій облводресурсів. Проблема відновлення гідрологічного стану Молочного лиману»

Семінар на тему «Аналіз проведення поливного сезону 2015 року, ведення моніторингу довкілля й реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру в систему підвідомчих організацій облводресурсів. Проблема відновлення гідрологічного стану Молочного лиману»

03.09.2015 Автор buvrzp

2-3 вересня 2015 року на базі Якимівського міжрайонного управління водного господарства відбувся семінар на тему «Аналіз проведення поливного сезону 2015 року, ведення моніторингу довкілля й реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру в систему підвідомчих організацій облводресурсів. Проблема відновлення гідрологічного стану Молочного лиману».

В роботі семінару прийняли участь представники Запорізького облводресурсів, начальники відділів водокористування, начальники відділів (служб) водних ресурсів підвідомчих організацій.

Семінар розпочався на НСП-4 3МК Приазовської зрошувальної системи. Роботу семінару відкрив начальник Якимівського МУВГ Бохон І.М.

Він гостинно привітав учасників семінару на Якимівській землі і розповів про надання Якимівським МУВГ послуг з подачі води водокористувачам, про хід відновлення внутрішньогосподарської мережі фермерами та господарствами, про вирішення питань по зменшенню енергоємності поливу та питомих норм на насосних станціях.

Головний метролог Якимівського МУВГ Федорищев О.О. довів учасникам семінару про систему водообліку в управлінні та роботу водовимірювальної лабораторії.

Учасники семінару також ознайомились з розплідником хвойних рослин площею 950 кв. м., де вирощуються декоративні рослини та дерева (зокрема ялівець скельний, блакитний, казацький, Вергинського, туя куляста і т.і.).

Наступним об’єктом знайомства учасників семінару була НСП 6 на каналі Р-8. Начальник відділу водокористування Кірічевська Т.В. розповіла про хід поливів у 2015 році. Станом на 2 вересня 2015 року подано води водокористувачам 22,3 млн.м3, що є найвищим показником за останні 10 років. Найбільшими водокористувачами у 2015 року у Якимівському районі є: ТОВ «Оріяна-Агро» (3,3 млн.м3), ТОВ «Таврія» (2,3 млн.м3), ТОВ «Орхідея» (2,1 млн.м3). Основною культурою на поливі в районі стала вологолюбива соя.

У своєму виступі Кірічевська Т.В. надала інформацію про відновлення зрошення. Зокрема, внутрішньогосподарська система, яка поливається від НСП 2 Р-8, відновлена на площі 826 га за кошти ТОВ «Оріяна-Агро» при допомозі управління.

Учасники семінару ознайомились із станом справ на Молочному лимані, зокрема на функціонуванні протоки, що з’єднує Молочний лиман з Азовським морем.

Молочний лиман – це унікальний фізико-географічний комплекс півдня України, гідрологічний заказник державного значення з 1974 р. Він розташований на території трьох районів – Якимівського, Приазовського та Мелітопольського Запорізької області. Лиман займає затоплену морем пригирлову ділянку ріки Молочної.

Довжина лиману – 35 км, ширина у південній частині біля 10 км, Загальна площа Молочного лиману складає 19,0 тис. га (акваторія лиману, острови та прибережна смуга шириною 20 м). Глибина від 0,5 до 3 м.

Молочний лиман є місцем поселення багатьох видів водоплавних птахів, місцем нересту та нагулу цінних видів морських риб, місцем зростання та проживання рідкісних видів рослин та тварин, занесених до Червоної книги України (14 видів).

В нижній частині Молочний лиман з’єднується з Азовським морем штучно створеною протокою, ширина якої коливається від 150-400 м.

На момент обстеження протока повністю відсутня. У цій частині лиману проводяться роботи по розчистці протоки земснарядом, за оперативними даними найближчим часом лиман буде знову з’єднано з морем.

До недавнього часу Молочний лиман використовувався для рекреаційних цілей на його узбережжі знаходиться біля 30 дитячих оздоровчих закладів.

Але останнім часом через втрату оптимального сполучення з морем через протоку на косі Пересип екологічний стан Молочного лиману значно погіршився і почав втрачати свої чудові властивості.