Про хід поливу та перевірку достовірності водообліку

Про хід поливу та перевірку достовірності водообліку

03.09.2020 Автор buvrzp

Запорізька область входить до числа регіонів України, які складають основу її індустріального та аграрного потенціалу.

Поливний сезон 2020 року наближається до завершення, проте міжрайонні управління водного господарства у напруженому режимі надають послуги які пов’язані із переміщенням та забором води сільгосптоваровиробникам. Так за останню декаду серпня середньодобова кількість працюючих насосних станцій становить – 60 од.

Достатньо сказати, що  у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зрошуваних угідь полито більше  — 64,9 тис. га, (2019р. – 52,1 тис.га), виконано гектарополивів 270,3 тис. га (у 2019 р. – 213,2 тис.га), а головне забрано 110,7 млн. м3 води (у 2019р. – 91,3 м3).  У вересні за рахунок вологозарядкових поливів (орієнтовно – 5,0 тис. га) є можливість досягти         70-титисячного рубіжу площі поливу. Як і в попередні роки, основний обсяг поливу приходиться на південь області  – Якимівський, Мелітопольський райони, вода у які подається з Каховського магістрального каналу.

У серпні поточного року фахівцями відділу водокористування БУВР річок Приазов’я  проводились перевірки достовірності водообліку у підвідомчих організаціях.

Об’єктами перевірки були насосні  станції, за допомогою яких водокористувачі забирають воду для поливу та комерційні точки водовиділу на зрошувальній мережі.

Перевірялись:

  • журнали ведення водообліку;
  • дані про обсяги перекачаної води в журналах роботи насосних станцій з інформацією яка надана диспетчеру (відділ водокористування) і з актами про надання послуг, пов’язаних із забором води;
  • дані архіву приладів з фактичним часом роботи насосної станції, можливість втручання в роботу приладу та схеми пломбування на механічних приладах;
  • достовірність роботи водообліку шляхом проведення контрольних замірів портативним витратоміром.

За результатами перевірок міжрайонним управлінням водного господарства надані рекомендації щодо усунення виявлених недоліків.