День Соборності та Свободи України

День Соборності та Свободи України

22.01.2014 Автор buvrzp

22 січня 2014 року в Україні відзначається 95-та річниця ухвалення Універсалу Директорії про Злуку Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки в єдину державу. Ця подія увійшла в історію як День Соборності України, що уособлює віковічні прагнення нашого народу до об’єднаності, цілісності та неподільності.

На початку січня 1919 року Українська Народна Рада прийняла ухвалу про злуку ЗУНР з УНР в єдину державу. Директорія і Рада Народних Міністрів призначили урочисте святкування об’єднання УНР і ЗУНР на 22 січня, бо вказаний день збігався з річницею історичного IV Універсалу Центральної Ради, згідно з яким УНР проголошувалась самостійною, незалежною державою. Показово, що обрано було надзвичайно важливу з точки зору державотворення дату

24 січня 1919 року було ухвалено закон про святкування 22 січня як Дня проголошення самостійності України. З січня 1999 року цей день офіційно відзначався як День Соборності України, з грудня 2011 року згідно з Указом Президента України Віктора Януковича — святкується як День Соборності та Свободи України.

Незважаючи на поразку визвольних змагань 1917-1921 рр., Акт злуки 22 січня 1919 р. — подія величезного історичного значення. Упродовж наступних десятиліть він виступав визначальним чинником національної консолідації та виявом прагнення нашого народу до національного й духовного єднання.

На виставці представлені видання, в яких здійснено комплексні дослідження проблем взаємовідносин УНР і ЗУНР у 1918-1920 рр., визначено передумови й причини об’єднавчого процесу, характеризуються події, пов’язані з умовами укладання Акту злуки, аналізуються основні аспекти й теоретичне осмислення незалежності й соборності України, простежується розвиток відповідних державотворчих ідей, розглядаються шляхи розбудови соборної України за сучасних умов. Крім того в експозиції представлені матеріали «круглих столів» та міжнародних конференцій.

22 січня в обласному музично-драматичному театрі ім. В. Магара пройшли урочисті збори, приурочені до Дня Соборності та Свободи України. На захід були запрошені керівники області і міста, фахівці різних сфер, які відзначилися на своїй службі.

Голова облдержадміністрації привітав всіх мешканців Запорізької області з Днем Соборності та Свободи України та вручив начальнику Запорізького облводресурсів Володимиру Андрійовичу Шляховчуку орден та документ на почесне звання «Заслужений працівник сільського господарства України».

Гостей свята розважали колективи народної творчості та симфонічний оркестр Запорізької обласноїфілармонії.