Відвідання музея техніки Богуслаєва

Відвідання музея техніки Богуслаєва

08.05.2015 Автор buvrzp

Для колективу облводресурсів вже стало доброю традицією напередодні Дня Перемоги відвідувати пам’ятні міста та музеї Запоріжжя. 8 травня цього року працівники відвідали музей техніки Богуслаєва, який розташовано за адресою вул. Копенкина, 27, м. Запоріжжя.

Відкриття Музею техніки Богуслаєва відбулося 20 жовтня 2012 року. На двох поверхах будівлі в просторих залах розташувалися експозиції різної техніки.

Дуже цікава колекція техніки (від плуга до вертольота) стоїть в парку ім.Климова біля музею.

На першому поверсі музею розміщується експозиція, присвячена історії Запорізького моторобудівного заводу, де на основі архівних документів, матеріалів інформаційних джерел, спогадів фахівців, організаторів виробництва в хронологічній послідовності відновлена вікова історія створення та розвитку заводу. Тут представлена унікальна колекція поршневих і реактивних авіаційних двигунів, що випускаються підприємством в різні періоди його історії. Серед них — М-11, якому судилося ознаменувати цілу епоху в історії вітчизняної авіації.

Особливий інтерес викликав двигун АШ-82ФН для літаків Ла-5ФН, Ла-7, на яких воював тричі Герой Радянського Союзу І.М.Кожедуб. Тут же і перший вертолітний двигун АІ-26В, який встановлювався на експериментальні вертольоти І.П. Братухіна Б-5, Б-9, Б-10 і на вертоліт Мі-1 М.Л. Міля.

За якістю відлитих деталей, складності конструкції деталей і їх зовнішнім виглядом можна оцінити рівень технологій того часу, інтелект і майстерність людей, які їх проектували і виготовляли.

Незабутнє враження справив на колектив унікальний двигун Д-18Т, який встановлюється на неперевершені за своєю вантажопідйомності літаки: Ан-124 «Руслан» і Ан-225 «Мрія».

На другому поверсі музею розмістилася колекція мотоциклів іноземного та вітчизняного виробництва від 30-х до 80-х років минулого століття, колекція самоварів, підводних рушниць та подарків і сувенірів, подарованих заводу у різні роки.

У музею колектив зустрів засновника музею Богуслаєва В’ячеслава Олександровича, якого привітав з 70-ю річницею Перемоги над німецько-фашистськими загарбниками.