17 ЧЕРВНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ІЗ ОПУСТЕЛЮВАННЯМ ТА ПОСУХАМИ

17 ЧЕРВНЯ — ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БОРОТЬБИ ІЗ ОПУСТЕЛЮВАННЯМ ТА ПОСУХАМИ

17.06.2020 Автор buvrzp

Опустелювання – це один з найбільш тривожних світових процесів деградації навколишнього середовища у посушливих, напівпосушливих і сухих районах у результаті дії різних факторів, включаючи зміну клімату і діяльність людини.

Опустелювання  не природне явище, а штучне, через різноманітні антропогені чинники, а саме пов’язані з деградацією ґрунтів, підвищеним рівнем розораності сільськогосподарських угідь до 70%, порушенням науково-обґрунтованих сівозмін, забрудненням ґрунтів важкими металами, у тому числі внаслідок впливу основних забруднювачів області. Це призводить до підвищення підкислення, осолонцювання, засолення, підтоплення ґрунтів, тобто явища які виникли під впливом природних змін, але в основному антропогенних чинників.

Опустелювання – це глобальна проблема людства. Саме тому, 17 червня у світі відзначається Всесвітній день боротьби із опустелюванням та посухами, який був проголошений Генеральною Асамблеєю у 1995 році у зв’язку з прийняттям Конвенції ООН по боротьбі з опустелюванням 1994 року стороною якої є України (Закон України від 4 липня 2002 року № 61-ІV).

Всесвітній день боротьби з опустелюванням і засухою покликаний звернути увагу людей на необхідність міжнародного співробітництва для ефективної боротьби з опустелюванням і засухою в природі.

Для запобігання посухи виконують дії, спрямовані на утримання вологи в ґрунті і затримання снігу на полях. До таких заходів відноситься оранка землі, на схилах проводять поперечну оранку, змінюють мікрорельєф поверхні ріллі. Особливо важливо робити це на ґрунтах з високою щільністю. Ґрунт намагаються підтримувати в пухкому стані, проводяться заходи по збільшенню життєздатності рослин на полях.

Давайте не будемо байдужі до боротьби з опустелюванням і посухою та будемо вирощувати майбутнє разом!