Аграрії розпочали жнива!

Аграрії розпочали жнива!

12.06.2013 Автор buvrzp

На запорізьких полях гаряча пора — аграрії розпочали жнива

Голова облдержадміністрації під час робочої поїздки до Михайлівського, Мелітопольського та Якимівського районів ознайомився з ходом робіт по збиранню врожаю ранніх зернових. Як зауважив очільник регіону, головна мета його поїздки — перевірити стан підготовки органів державної влади до жнив.

— Я хотів зрозуміти, перш за все, як сама влада підготувалася до жнив, наскільки керівники районів знайшли своє місце в діючих ринкових умовах, як організована робота на перших етапах збору врожаю, — зазначив Голова облдержадміністрації.

Голова облдержадміністрації відвідав фермерське господарство «Ітог» у Михайлівському районі, побував на полях ТОВ «Мир» та ТОВ «Фридом Фарм Терра» Мелітопольського району, ознайомився з роботою підприємства «Аскон» та сортовипробувальної станції в Якимівскому районі.

Незважаючи на складні погодні умови, зокрема недостатню кількість вологи в ґрунті, запорізькі аграрії сподіваються на гарний врожай зернових у 2013 році. Так, за словами керівника фермерського господарства «Ітог» Володимира Пержинського, з поля, яке відвідав очільник регіону, аграрії планують зібрати майже по 40 ц/га. У відмінному стані знаходяться й посіви соняшника.

Як доводить досвід запорізьких хліборобів, кращої врожайності дозволяє досягти використання меліоративних технологій, якісних сортів зернових та підживлення ґрунту необхідними добривами. В Мелітопольському районі у ТОВ «Мир» голові облдержадміністрації продемонстрували поле пшениці, на якому врожайність за прогнозами сягне 60-70 ц/га. За словами керівника підприємства Василя Руденка, на цьому полі використовувалися не лише мінеральні, а й органічні добрива. Але головний чинник високої врожайності, за словами мелітопольських аграріїв, — зрошення.

Це підтверджують і сільгоспвиробники іншого мелітопольського господарства — ТОВ «Фридом Фарм Терра». Для зрошення вони використовують меліоративні системи «Фрегат» та «Бауер». Під полив підпадають поля ріпака, сої, пшениці, кукурудзи. Також підвищити врожайність дозволяє застосування певних агарних технологій. Зокрема, як повідомив керівник ТОВ «Фридом Фарм Терра» Олександр Перцовий, соя збагачує грунт азотом, отже в наступному сезоні при засіванні цього поля пшеницею використовувати добрива вже не потрібно.

За рахунок зрошення врожайність зернових можна підвищити майже втричі. Це підтвердили досліди фахівців сільгосппідприємства Якимівського району «Аскон». За даними керівника підприємства Геннадія Новікова, залучення меліоративних технологій дозволяє досягти врожайності пшениці навіть у засушливих районах до 70-75 ц/га.

Особливу увагу у підготовці до посівної кампанії необхідно приділяти також вибору посівного матеріалу, наголосила під час зустрічі з очільником регіону керівник сортовипробувальної станції Якимівського району Валентина Морозова. Наразі на станції випробування проходять 62 сорти озимої пшениці. Деякі з них показують дуже добрі результати навіть в умовах недостатньої вологості ґрунту. Валентина Морозова продемонструвала сорти вітчизняного виробництва, які можна рекомендувати всім господарствам Запорізької області.

— Сорт необхідно обирати на полі, а не на складах. Господарства, які зацікавлені у врожаях, це добре знають і приїжджають до нас по кілька разів на сезон, — повідомила Валентина Морозова.

Якісний посівний матеріал, використання агротехнологій та меліорація — основні складові гарного врожаю, в цьому переконався під час робочої поїздки голова облдержадміністрації.

— Перше, що продемонструвала ця робоча поїздка, — керівники районів добре підготувалися до жнив, глибоко знають ситуацію та активно співпрацюють з аграріями. Друге: я гордий та щасливий, що на нашій землі в Запорізькій області є такий корпус керівників аграрних підприємств. Вони сьогодні різнобічно підходять до ведення господарства, передбачаючи всі можливі наслідки. Зокрема, вже немає монокультури, як це було раніше — це або соняшник, або одна зернова група. Тепер це й овочі, й сади, й виноградники, й технічні культури. Отже майбутнє України — в таких регіонах як Запорізький, де аграрний сегмент, переконаний, буде збільшено. Але я переконався, що без зрошення цього зробити неможливо. Отже зрошення, зрошення і ще раз зрошення, — наголосив Голова облдержадміністрації.

Голова облдержадміністрації також підкреслив, що запорізькі аграрії не лише працюють ефективно, а й займають соціально відповідальну позицію, всебічно допомагаючи розвитку своїх територій.