З 7 по 10 жовтня 2008 року відбувся VІ Міжнародний водний форум «AQUA-UKRAINE — 2008» у м. Києві на території Міжнародного виставкового центру (Броварський проспект, 15) у складі спеціалізованої виставки на науково-практичної конференції «Вода та Довкілля».

З 7 по 10 жовтня 2008 року відбувся VІ Міжнародний водний форум «AQUA-UKRAINE — 2008» у м. Києві на території Міжнародного виставкового центру (Броварський проспект, 15) у складі спеціалізованої виставки на науково-практичної конференції «Вода та Довкілля».

07.10.2008 Автор buvrzp

Розглядались такі питання як:

— «Аналіз рівня структури природного та водогосподарського балансів» (доповідач — Горбунов Р. В., м.н.с., Кримський НДІ судових експертиз, м. Сімферополь).

Йшлося про рівняння водогосподарського балансу, яке змінюється в залежності від типу господарського використання території ключової ділянки, її місцезнаходження в системі КЛГС.

— «Річка Молочна і Молочний лиман в Запорізькій області: проблеми і шляхи їх вирішення» (доповідач — Гелетюк Т. І., начальник відділу комплексного використання водних ресурсів, заступник начальника Запорізького обласного виробничого управління меліорації і водного господарства).

Розповідалось про річку Молочна та Молочний лиман.

Молочний лиман — це унікальний фізико-географічний комплекс півдня України, гідрологічний заказник державного значення з 1974 року. Довжина лиману — 35 км, ширина у південній частині біля 10 км. Глибина від 0,5 до 3 метрів.

У 2007 році рівень води у лимані знизився приблизно до 0,5 метра. Це було пов’язано з надзвичайно посушливим літом, що призвело до високих позначок випаровування з водної поверхні лиману і обмеженого притоку води з річок Тащенак та Молочної. Але головною причиною падіння рівня води в лимані стало недотримання гідрологічного режиму гирла Молочного лиману.

— «Аналіз паспотризації малих річок і водойм Харківської області» (доповідач — Жук В. М., заступник начальника відділу КВВ Харківського облводгоспу).

Паспортизація річок здійснюється з метою досконалого вивчення їх стану, планування раціонального використання вод та охорони вод від виснаження і забруднення, дозволяє визначити найважливіші об’єкти природоохоронної діяльності.

За результатами паспортизації вносяться зміни до звітної та кадастрової документації, розроблюються заходи щодо раціонального використання, охорони та відтворення водних ресурсів басейну річки, а також запобігання виникнення надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру.

— «Басейнові геоінформаційні системи для моніторингу та інтегрованого управління водними ресурсами великих річок України» (доповідач — Мокін В. Б., директор Інституту МАД, завідувач НДЛ ЕДЕМ, професор, д.т.н. Вінницький національний технічний університет).

Серед пріоритетних напрямків Загальнодержавної програми розвитку водного господарства виділений такий: «Створення геоінформаційної системи оцінки, прогнозування і моніторингу водних балансів у водозбірних басейнах, з банком еколого-водогосподарської інформації». Протягом 2005—2008 років на замовлення Держводгоспу України в НДЛ ЕДЕМ Вінницького національного технічного університету створювались басейнові геоінформаційні системи для моніторингу та інтегрованого управління водними ресурсами великих річок України: Південний Буг, Сіверський Донець, Прип’ять, Тиса, Дністер.

— «Національний політичний діалог в країнах ВЕКЦА: досягнутий прогрес в Україні та інших країнах учасницях проекту» (доповідач — Райнер Ендерляйн, міжнародний експерт, UNECE Женева).

— «План заходів щодо поліпшення водопостачання та водовідведення відповідно до протоколу «Вода та здоров’я» Гельсінської конвенції ЄЕК ООН» (доповідач — Середа К., міжнародний експерт).

— «Характеристика паводкової небезпеки в Прикарпатському регіоні і особливості паводку 2008 року» (доповідач — Лисюк О., заступник начальника Упрводресурсів Держводгоспу України).

— «Дії підрозділів МНС при проведенні рятувальних робіт і ліквідації наслідків стихійного лиха в постраждалих районах під час паводка 2008 року».

— «Структура і основні інженерно-технічні рішення «Схеми комплексного протипаводкового захисту в басейнах рік Дністер, Прут, Серет»» (доповідач — Дупляк В., голова правління ЗАТ «Укрводпроект»).

— «Наукове обґрунтування комплексу протипаводкових заходів передбачених «Схемою комплексного протипаводкового захисту в басейнах рік Дністер, Прут, Серет»» (доповідач — Коваленко П., директор Інституту гідротехніки й меліорації УААН).

— «Використання автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи АІВС-ТИСА в умовах паводка 2008 року» (доповідач — Чіпак В., начальник Закарпатського облводгоспу).

— «Досвід країн ЄС щодо адаптації управління водними ресурсами у зв’язку з катастрофічними паводками» (доповідач — Ана Драпа, міжнародний експерт Румунія).