28 березня 2008 року в м. Таврійськ Херсонської області відбулася нарада в залі засідань управління Північно-Кримського каналу, яка присвячена Ювілейному 50-річному пуску води в Північно-Кримський канал та питанням використання меліорованих земель і водних ресурсів.

28.03.2008 Автор buvrzp

Прийняли участь у нараді: представники Державного комітету України по водному господарству, Міністерства аграрної політики України, Міністерства України з питань охорони навколишнього природного середовища, представник інституту гідротехніки і меліорації Української академії аграрних наук, представники Херсонської облдержадміністрації, Ради Міністрів АР Крим, представники приватного підприємства «Еврика» Овідіопольського району Одеської області, Національного наукового центру «Інституту ґрунтознавства і агрохімії ім. О.Н. Соколовського», представники ВАТ ‘Завод «Фрегат»’ м. Первомайськ Миколаївської області та ТОВ «Таврійська Перспектива» Каховського району Херсонської області. Також у роботі наради прийняв участь начальник Запорізького обласного виробничого управління меліорації і водного господарства — В.А. Шляховчук.

Довідково: Північно-Кримський канал є найдовшою в Європі штучною річкою, що тягнеться на 400 з половиною кілометрів від Таврійська до Керчі. Особливістю його є те, що від Головної споруди на Каховському водоймищі і до 208-го кілометра, тобто до першої підйомної насосної станції, вода в каналі тече самопливом.

Північно-Кримський канал багатофункціональний. Головне його призначення — подача води для зрошуваного землеробства. Друге провідне завдання — постачання населенню Криму води для пиття. В зоні магістрального каналу побудовано 11 спеціальних водосховищ загальним обсягом понад 200 мільйонів кубометрів, звідки цілорічно здійснюється водозабезпечення таких міст, як Сімферополь, Севастополь, Ялта, Алушта, Алупка, Феодосія, Керч та інші. Крім того канал подає технічну воду для виробничих потреб ЗАТ «Кримський титан», ВАТ «Кримський содовий завод» та багатьом іншим промисловим підприємствам.