ОБЛАСНА ВЛАДА ПРАЦЮЄ НАД ПИТАННЯМ ЗНИЖЕННЯ ВАРТОСТІ ПОСЛУГ ІЗ ЗАБОРУ ВОДИ ДЛЯ ПОЛИВУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР

ОБЛАСНА ВЛАДА ПРАЦЮЄ НАД ПИТАННЯМ ЗНИЖЕННЯ ВАРТОСТІ ПОСЛУГ ІЗ ЗАБОРУ ВОДИ ДЛЯ ПОЛИВУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР

26.02.2020 Автор buvrzp

Під головуванням директора Департаменту АПК облдержадміністрації Андрія Полякова відбулася нарада з питань визначення вартості послуг з подачі води у поливному сезоні 2020 року.
Учасники обговорили методику формування ціни на прикладі останніх років та умови її формування на 2020 рік.

 — При формуванні вартості послуг із забору води на зрошення водоспоживачі поділяються на дві категорії: сільгосптоваровиробники, які забирають воду на полив зрошуваних сільськогосподарських земель, водоспоживачі, які забирають воду на полив богарних земель та інших потреб.

Доля сільгосптоваровиробників складає 75%. Для цієї категорії водоспоживачів вартість послуг визначається з урахуванням витрат з точки водовиділу та витрат на покриття бюджетного недофінансування, необхідних для підтримки в належному стані міжгосподарської мережі та витрат на оплату за електроенергію до точки водовиділу, що значною мірою впливає на зростання вартості послуг. Вартість послуг для другої категорії формується з урахуванням  витрат від джерела зрошення до межі балансової належності між водокористувачем та водогосподарською організацією, − пояснив начальник Басейнового управління водних ресурсів річок Приазов’я Володимир Шляховчук.

У свою чергу, Андрій Поляков зазначив, що в області є потенціал, який ми маємо використовувати у повному обсязі.

− В регіоні є аграрії, які займаються зрошенням, купують техніку, вкладають свої кошти у відновлення мереж, тому ми маємо їх підтримати та сприяти зниженню вартості послуг, − зазначив Андрій Поляков.

Учасниками наради було розглянуто можливі інструменти зниження вартості послуг з водопостачання для сільгосптоваровиробників Запорізької області у поливному сезоні 2020 року та прийнято рішення направити відповідне звернення до Кабінету Міністрів.